perjantai 8. tammikuuta 2016

Flunssanselättäjä: Mausteinen suklaafudge


Joulu meni ja talvi tuli vihdoin tänne eteläänkin. Ihanaa, kun on pakkasta ja lunta! Heti on paljon raikkaampi ilma ja valoisampaa. Talven mukana saapui kuitenkin myös pieni flunssanpoikanen, joka yrittää erittäin sinnikkäästi napata minut kouriinsa. Olen tietysti päättänyt taistella vastaan, sillä minähän en ole koskaan kipeä!


Kovien pakkasten ja hyytävän viiman lisäksi myös joulusyömisilläni ja stressillä voi olla vaikutuksensa tähän flunssaisuuteen. Jouluna tuli syötyä vähän miten sattuu, kun ympärillä oli koko ajan tarjolla sokerisia herkkuja ja vehnäleipää. Olen jo pienenä oppinut, että kaikkea pitää maistaa ja jotenkin kai kuvittelen, että jos en kokeile kaikkea, saatan jäädä paitsi jostain tosi hyvästä. Ehkä vähän hassu ajattelutapa, mutta en vain voi sille mitään. Lisäksi ennen joulua töissä oli kauhea kiire ja minullakin joulustressi ja, kun sitten joulun- ja uudenvuodenpyhinä pääsi vihdoin rauhoittumaan ja stressi purkautui, oli flunssanpoikasella juuri sopiva hetki iskeä. Monestihan sanotaan, että voimakkaan stressin aikana ei vielä saa tauteja, vaan vasta stressitilan purkauduttua vastustuskyky on heikentynyt ja taudit iskevät helpommin. Niin tässä juuri taisi käydä.


Kehoni selkeästi vaati paluuta normaaliin ruokavalioon ja viestitti siitä tukkoisuudella ja todella vetämättömällä ololla. Halusin energisyyteni takaisin, joten päätin lopettaa joulusyöpöttelyn ja saada taas otteen aamusmoothierutiinistani. Kun kuitenkaan joka-aamuiset vihersmoothiet sekä chilin, inkiväärin ja valkosipulin suurkulutus ei näyttänyt auttavan ja taas teki mieli jo makeaa, päätin kehitellä nopeasti valmistettavan terveellisen herkun ja sisällyttää siihen kaikki mahdolliset flunssantappaja-ainekset, jotka vain suinkin keksin. Tai no en nyt sentään ihan kaikkia, valkosipulin jätin ihan suosiolla pois, ainakin tällä kertaa.



MAUSTEINEN SUKLAAFUDGE (raaka, gluteeniton, vegaaninen)

1 dl kookosöljyä (sulatettuna)
0,25 dl kookosmannaa (sulatettuna)
1,5 dl raakakaakaojauhetta
0,5 dl maca-jauhetta
0,5 dl kuivattua nokkosta
3 rkl hunajaa (tai vegaanista makeuttajaa, esim. agavesiirappia)
0,5 dl raakaa mantelivoita
1 tl Ceylonin-kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl kurkumaa
0,25 tl mustapippuria
0,5-1 tl cayennenpippuria
ripaus ruususuolaa
1 luomuappelsiinin raastettu kuori
0,5 dl sokeroimattomia kuivattuja inkivääripaloja
Koristeluun:
appelsiininkuoriraastetta



Sekoita kaikki ainekset inkivääripaloja ja appelsiininkuoriraastetta lukuun ottamatta tasaiseksi tehosekoittimessa. Cayennepippuria kannattaa laittaa aluksi vain 0,5 tl ja lisätä sitten oman maun mukaan. 
Leikkele inkivääripalat ihan pieneksi silpuksi esimerkiksi saksilla. Sekoittele sitten inkiväärit ja appelsiininkuoriraaste joukkoon nuolijalla ja kaada massa suorakaiteen muotoiseen leivinpaperoituun vuokaan. Ripottele päälle koristeeksi appelsiininkuoriraastetta. Siirrä jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi. Leikkele jähmettynyt fudge paloiksi ja nauti!
SPICY CHOCOLATE FUDGE (raw, glutenfree, vegan)

1 dl coconut oil (melted)
0,25 dl raw coconut butter (melted)
1,5 dl raw cacao powder
0,5 dl maca powder
0,5 dl dried nettle
3 tbsp honey (or vegan sweetener)
0,5 dl raw almond butter
1 tsp Ceylon cinnamon
1 tsp cardamom
1 tsp turmeric
0,25 tsp black pepper
0,5-1 tsp cayenne pepper
pinch of good quality salt
zest of 1 organic orange
0,5 dl dried unsweetened ginger chunks
For decoration:
orange zest

Blend together all the ingredients except orange zest and ginger chunks 
until smooth.
Chop ginger chunks into small pieces with scissors. Add ginger pieces and orange zest into the mixture and stir well. Pour the mixture to a dish lined with parchment paper. Decorate with orange zest. Place the dish in the fridge and allow to set for at least half an hour. Slice the fudge and enjoy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti