Kun melkein kuukausi sitten näin kaupassa ensimmäiset
Runebergin tortut, tajusin, että kevät on tulossa. Mun mielestä ne on nimittäin
selvä alkavan kevään merkki, kun miettii vuodenaikoja näin leipojan
näkökulmasta. :)
Muistelen kehitelleeni viime vuonna raakojen runebergintorttujen reseptin, mutta luulen, että tapani mukaisesti en ole kirjoittanut sitä minnekään ylös. Tai ehkä olenkin, ja erittäin järjestelmällisenä ihmisenä arkistoinut tuon pikkulapun jonnekin niin hyvään talteen, että lapsenlapsenlapsenlapseni pääsevät sitten Heini-mummon ullakkokomeroita penkoessaan ihmettelemään sitäkin otsikotonta paperilappua, johon on vain listattu jotakin aineksia (tai ehkä vain osa aineksista :D ) ja niiden perään mahdollisesti tuherrettu ”lisäsin sittenkin vielä1tl 2tl”.
Noh, onpahan ainakin tekemistä jälkipolville, kun saavat testailla läpi kaikki reseptiluonnokset
ja arvailla, mitkä niistä oli onnistuneita luomuksia.
Itseänihän se ei tietenkään haitannut, ettei viime vuoden torttureseptiä nyt löytynyt. Ihan kuin olisin sitä sen kummemmin etsinytkään.. :D Rakastan kokkailua, kokeilua ja uusien reseptien kehittelyä ja harvemmin teen mitään ruokaa kahta kertaa täysin samalla reseptillä. Taas oli siis hyvä tilaisuus kokeilla uutta.
Tällä kertaa päätin tehdä tortut niistä aineksista, joita kaapista sattui löytymään. Eikös Fredrika Runebergkin toiminut samoin, kun puolison makeannälkä yllätti? Löysin kotoani kuivattuja viikunoita, cashewpähkinöitä, kesällä poimittuja vadelmia pakastimesta ja mantelimaidon tekemisestä jäänyttä mantelimössöä, joka piti käyttää, ettei mene hukkaan. Vähän mausteita sekaan, niin eiköhän niistä hyvät tortut saa kehiteltyä!
Muistelen kehitelleeni viime vuonna raakojen runebergintorttujen reseptin, mutta luulen, että tapani mukaisesti en ole kirjoittanut sitä minnekään ylös. Tai ehkä olenkin, ja erittäin järjestelmällisenä ihmisenä arkistoinut tuon pikkulapun jonnekin niin hyvään talteen, että lapsenlapsenlapsenlapseni pääsevät sitten Heini-mummon ullakkokomeroita penkoessaan ihmettelemään sitäkin otsikotonta paperilappua, johon on vain listattu jotakin aineksia (tai ehkä vain osa aineksista :D ) ja niiden perään mahdollisesti tuherrettu ”lisäsin sittenkin vielä
Itseänihän se ei tietenkään haitannut, ettei viime vuoden torttureseptiä nyt löytynyt. Ihan kuin olisin sitä sen kummemmin etsinytkään.. :D Rakastan kokkailua, kokeilua ja uusien reseptien kehittelyä ja harvemmin teen mitään ruokaa kahta kertaa täysin samalla reseptillä. Taas oli siis hyvä tilaisuus kokeilla uutta.
Tällä kertaa päätin tehdä tortut niistä aineksista, joita kaapista sattui löytymään. Eikös Fredrika Runebergkin toiminut samoin, kun puolison makeannälkä yllätti? Löysin kotoani kuivattuja viikunoita, cashewpähkinöitä, kesällä poimittuja vadelmia pakastimesta ja mantelimaidon tekemisestä jäänyttä mantelimössöä, joka piti käyttää, ettei mene hukkaan. Vähän mausteita sekaan, niin eiköhän niistä hyvät tortut saa kehiteltyä!
RUNEBERGIN TORTUT
(raaka, gluteeniton, vegaaninen) 8kpl
1 dl = n.65g
cashewpähkinöitä (liotus 6h)
9 viikunaa = n.180g (liotus
1h)
130g = n. 2dl
mantelijauhoa
1 rkl
piparkakkumaustetta (=kaneli, neilikka, inkivääri, pomeranssinkuori, kardemumma)
ripaus suolaa
2 dl vadelmia
Laita cashewpähkinät likoamaan ajoissa. Hyvin liotetut
pähkinät on myös helpompi soseuttaa tasaiseksi tahnaksi. ;)
Poista viikunoista kovat kannat, paloittele esim. saksilla
pienemmiksi ja laita palat likoamaan tunniksi.
Siivilöi sitten viikunapalat (säästä liotusvesi!) ja
prosessoi ne monitoimikoneessa mössöksi. Lisää sekaan mantelijauho ja mausteet
ja sekoita tasaiseksi.
Painele massa muffinivuokiin tasaisesti ja tee keskelle syvä
kuoppa täytteelle. Jos tortut tuntuvat liian kosteilta omaan makuusi, voit
kuivattaa niitä kuivurissa muutaman tunnin. Itse kuivatin huoneenlämmössä
reilun vuorokauden, sillä pohjan teon jälkeen tulikin kiire töihin enkä ehtinyt
tehdä täytettä enää samana päivänä. :D
Valmista täyte soseuttamalla liotetut ja valutetut
cashewpähkinät sekä n. 3 rkl viikunoiden liotusvettä tasaiseksi tahnaksi esim.
sauvasekoittimella. Levitä tahna torttujen päälle ja jätä keskelle hieman
syvempi kohta hilloa varten.
Soseuta (sulatetut, ei vetiset) vadelmat. Jos kaipaat hilloon makeutta, voit lisätä sekaan esim. 1-2 rkl viikunoiden liotusvettä. Annostele vadelmahillo torttujen päälle. Herkuttele!
Soseuta (sulatetut, ei vetiset) vadelmat. Jos kaipaat hilloon makeutta, voit lisätä sekaan esim. 1-2 rkl viikunoiden liotusvettä. Annostele vadelmahillo torttujen päälle. Herkuttele!
Ps. Loput viikunoiden liotusvedestä voi käyttää vaikka smoothien tai tuorepuuron nesteenä. Mitään ei kannata heittää hukkaan! ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti