perjantai 5. helmikuuta 2016

Runebergin tortut

Kun melkein kuukausi sitten näin kaupassa ensimmäiset Runebergin tortut, tajusin, että kevät on tulossa. Mun mielestä ne on nimittäin selvä alkavan kevään merkki, kun miettii vuodenaikoja näin leipojan näkökulmasta. :)
Muistelen kehitelleeni viime vuonna raakojen runebergintorttujen reseptin, mutta luulen, että tapani mukaisesti en ole kirjoittanut sitä minnekään ylös. Tai ehkä olenkin, ja erittäin järjestelmällisenä ihmisenä arkistoinut tuon pikkulapun jonnekin niin hyvään talteen, että lapsenlapsenlapsenlapseni pääsevät sitten Heini-mummon ullakkokomeroita penkoessaan ihmettelemään sitäkin otsikotonta paperilappua, johon on vain listattu jotakin aineksia (tai ehkä vain osa aineksista :D ) ja niiden perään mahdollisesti tuherrettu ”lisäsin sittenkin vielä 1tl 2tl”. Noh, onpahan ainakin tekemistä jälkipolville, kun saavat testailla läpi kaikki reseptiluonnokset ja arvailla, mitkä niistä oli onnistuneita luomuksia.
Itseänihän se ei tietenkään haitannut, ettei viime vuoden torttureseptiä nyt löytynyt. Ihan kuin olisin sitä sen kummemmin etsinytkään.. :D Rakastan kokkailua, kokeilua ja uusien reseptien kehittelyä ja harvemmin teen mitään ruokaa kahta kertaa täysin samalla reseptillä. Taas oli siis hyvä tilaisuus kokeilla uutta.
Tällä kertaa päätin tehdä tortut niistä aineksista, joita kaapista sattui löytymään. Eikös Fredrika Runebergkin toiminut samoin, kun puolison makeannälkä yllätti? Löysin kotoani kuivattuja viikunoita, cashewpähkinöitä, kesällä poimittuja vadelmia pakastimesta ja mantelimaidon tekemisestä jäänyttä mantelimössöä, joka piti käyttää, ettei mene hukkaan. Vähän mausteita sekaan, niin eiköhän niistä hyvät tortut saa kehiteltyä!

RUNEBERGIN TORTUT (raaka, gluteeniton, vegaaninen) 8kpl
1 dl = n.65g cashewpähkinöitä (liotus 6h)
9 viikunaa = n.180g (liotus 1h)
130g = n. 2dl mantelijauhoa
1 rkl piparkakkumaustetta (=kaneli, neilikka, inkivääri, pomeranssinkuori, kardemumma)
ripaus suolaa
2 dl vadelmia

Laita cashewpähkinät likoamaan ajoissa. Hyvin liotetut pähkinät on myös helpompi soseuttaa tasaiseksi tahnaksi. ;)
Poista viikunoista kovat kannat, paloittele esim. saksilla pienemmiksi ja laita palat likoamaan tunniksi.
Siivilöi sitten viikunapalat (säästä liotusvesi!) ja prosessoi ne monitoimikoneessa mössöksi. Lisää sekaan mantelijauho ja mausteet ja sekoita tasaiseksi.
Painele massa muffinivuokiin tasaisesti ja tee keskelle syvä kuoppa täytteelle. Jos tortut tuntuvat liian kosteilta omaan makuusi, voit kuivattaa niitä kuivurissa muutaman tunnin. Itse kuivatin huoneenlämmössä reilun vuorokauden, sillä pohjan teon jälkeen tulikin kiire töihin enkä ehtinyt tehdä täytettä enää samana päivänä. :D
Valmista täyte soseuttamalla liotetut ja valutetut cashewpähkinät sekä n. 3 rkl viikunoiden liotusvettä tasaiseksi tahnaksi esim. sauvasekoittimella. Levitä tahna torttujen päälle ja jätä keskelle hieman syvempi kohta hilloa varten.
Soseuta (sulatetut, ei vetiset) vadelmat. Jos kaipaat hilloon makeutta, voit lisätä sekaan esim. 1-2 rkl viikunoiden liotusvettä. Annostele vadelmahillo torttujen päälle. Herkuttele!

Ps. Loput viikunoiden liotusvedestä voi käyttää vaikka smoothien tai tuorepuuron nesteenä. Mitään ei kannata heittää hukkaan! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti